Επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Δίου

Στους πρόποδες του Ολύμπου, μόλις 5 χλμ από τις παραλίες της Πιερίας, είναι το Δίον, η αρχαία ιερή πόλη των Μακεδόνων, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Μετά από αρχαιολογικά ευρήματα του Δίου φάνηκε οτι κατοικήθηκε για συνεχές χρονικό διάστημα 1000 χρόνων, από τον 5ο αιώνα.

Έλληνες συγγραφείς της αρχαιότητας μας λένε ότι το Δίον ήταν ο τόπος όπου οι Μακεδόνες συγκεντρωνόταν τακτικά για να τιμήσουν τους Ολύμπιους θεούς με θυσίες και προσφορές. Στο Δίον ο Βασιλιάς Φίλιππος γιόρτασε ένδοξες νίκες και ο Αλέξανδρος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μεγάλη εκστρατεία . Στο ναό του Ολυμπίου Διός, το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Λυσίππου χτίστηκε, με την παρουσίαση των 25 αναβάτων που έπεσαν νεκροί στη μάχη του Γρανικού.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Ε ‘μετά από μια καταστροφική εισβολή, η πόλη λεηλατήθηκε από τους Αιτωλούς.

Ο επίλογος για τον Δίον γράφτηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου έγιναν αναφορές για σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές όπου και σήμαινε το τέλος της πόλης. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και ανέβηκαν στις χαμηλότερες πλαγιές του Ολύμπου σε αναζήτηση ασφάλειας.

Η ιερή πόλη των Μακεδόνων κατέρρευσε σε ερείπια, τα οποία στη συνέχεια καλύφθηκαν κάτω από το έδαφος της μακεδονικής χώρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο